zondag 24 mei 2015

Glutenvrije aspergesoep met spek

Eerste pinksterdag, lekker met de Allerhande in de zon. Omdat asperges de seizoensgroenten zijn van deze maand staat de Allerhande vol met recepten met het witte goud. Met ontzettende zin in aspergesoep ging ik op weg naar de Albert Heijn met een boodschappenlijstje. Helaas......een dichte deur!! in verband met pinksteren gesloten. Wellicht dat de Jumbo iets verderop nog open is?! OOK NIET!! Gelukkig heeft de turkse groentenboer zijn deuren geopend voor de dwalende Utrechters op zoek naar een zondagavond maaltijd. Niet alles uit het recept was aanwezig in de winkel, daarom heb ik mijn eigen invulling gegeven aan het recept. Geen slagroom, dan maar creme fraiche. Geen ham dan maar spekjes die nog in de koelkast staan. Op zich niet erg, want ik vind asperges met spek toch altijd lekkerder dan met ham.

Hieronder het recept voor een pan vol heerlijke aspergesoep, welke binnen een uurtje klaar is:

wat heb je nodig:
12 tot 15 witte asperges
4 theelepels glutenvrije bouillionpoeder (deze koop ik op de markt, maar bij Jumbo hebben ze ook een variant)
1 prei. Het witte gedeelte van de prei gesneden in dunne reepjes. 
30 gram roomboter
30 gram glutenvrije meel of bloem ( ik heb rijstemeel gebruikt)
175 ml creme fraiche
100 gram magere spekreepjes
2 eitjes (gekookt)

Hoe maak je het:

  • Maak de asperges schoon, door de kontjes eraf te snijden en de asperges te schillen. Was de schillen de afgesneden uiteinden goed af en doe deze in een pan met 1,5 ltr water en de bouillionpoeder. Kook dit 20 minuten. Zeef dit mengsel en bewaar de bouillion. 
  • Bak in de soeppan de gesneden prei met de roomboter, totdat de prei er glazig uitziet (dat is na ongeveer 5 minuten). 
  • Voeg de eerder gemaakte bouillion toe en roer de glutenvrije meel/bloem er doorheen. proef of de bouillion niet te zout is of te flauw en voeg  naar wens eventueel nog wat water of bouillionpoeder toe. Breng aan de kook en laat 10 minuutjes doorkoken, totdat er bijna geen prei meer te zien is. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg de creme fraiche toe. Roer dit goed door, totdat de creme fraiche helemaal is opgenomen door de bouillion. 
  • Snij de schoongemaakte asperges in kleine stukjes (tussen 1 en 2 centimer) en voeg deze toe aan de soep evenals de spekreepjes. Laat dit nog 10 tot 15 minuten zacht koken. Hoe langer je het laat koken hoe zachter de asperges zijn. Ik hou er van als de asperges nog een beetje knapperig zijn, dus ik heb 11 minuutjes aangehouden. 
  • Vul de kommetjes maar en  garneer met snippertjes gekookt eiENJOY!!! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten